Klantervaring Sea Level met Rhino

“Rhino is voor ons een makkelijk, snel en eenvoudig 3D te gebruiken Sketchbook waarin we zelf kunnen scripten en ontwikkelen”.

Sea Level stond hoog op onze wensenlijst voor een interview. Ze werken al vanaf het eerste uur met Rhino en zijn werkzaam binnen een bijzondere topsector: de superjachtbouw. Onlangs hadden we een leuk gesprek met Bastiën Ligthart, Technical Director & Founding Partner van Sea Level. Hij vertelde bevlogen over hun specialiteiten als bedrijf en ervaringen met Rhino.

Sea Level logo.png 600

De specialiteiten van Sea Level
Binnen de superjachtbouw is Sea Level gespecialiseerd in feature integration. Bastiën legt uit: “Een feature is een extra om het gebruik van een jacht veiliger en leuker te maken, zoals een rompdeur, beach club of opklapbaar tv-scherm bijvoorbeeld. Het is te vergelijken met de extra’s voor een auto. Deze features moeten geïntegreerd worden in de basisconstructie van een jacht”. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in high speed workboats, zoals politie- en brandweervaartuigen. “Hiervoor doen wij alles: de rompvorm, lay-out, constructie en features”.

De start met Rhino
Sea Level werkt al meer dan twintig jaar met Rhino. “Wij zijn in 1999 begonnen en vrijwel direct met Rhino versie 1 gaan werken. Eerst hebben we nog even kort met Mechanical Desktop gewerkt”. Er is ook naar andere pakketten gekeken zoals NX en CATIA, maar de prijs voor Rhino en de eenvoud in gebruik gaven de doorslag.

Rhino in de workflow
Aan het begin van het ontwerpproces werkt Sea Level met Rhino: “Wij gebruiken Rhino voor het snel opzetten van een 3D model/concept, dat kan geen enkel ander pakket waarmee wij werken. Rhino is makkelijk, snel en eenvoudig en we kunnen zelf scripten en ontwikkelen. Daarna wordt het ontwerp verder vaak ook uitgewerkt in Rhino, maar soms in Solid Edge. Dit is afhankelijk van de klant en de opdracht. Het zou mooi zijn als Rhino ook zou aansluiten op Solid Edge”. Er worden ook nadelen aan Rhino ondervonden: “We missen revisiebeheer (status kunnen geven aan een file), datamanagement, lay-outs en renderen duurt te lang”.

Rhino aanleren en nieuwe functies
Rhino is voor Sea Level een eenvoudig aan te leren pakket. Nieuwe medewerkers worden intern opgeleid. Bastiën: “Als je AutoCAD al kent, dan kun je snel aan de slag met Rhino”. Als er updates zijn of specifieke wensen biedt MacroCad ondersteuning. Zo heeft Sea Level bij Eric Eelman, onze Rhino specialist, een Rhino updatetraining gevolgd: “Een updatetraining prikkelt altijd. Je wordt getriggerd om iets met nieuwe functies te gaan doen, zoals de attribute tags en user tags”. Daarnaast heeft een medewerker de Grasshopper cursus gevolgd. Grasshopper is een plug-in voor Rhino waarmee bijzondere structuren in het model gegenereerd worden. Hieruit is een klein project ontstaan, waarbij Eric begeleiding biedt.

Vernieuwingen en verbeteringen worden door Sea Level op de voet gevolgd. Zo geeft het interview aanleiding om verder te praten over bijvoorbeeld de plugin Rhino Inside. Bastiën: “De Rhino dagen/open dagen bij MacroCad zijn ook inspirerend. Je ontdekt veel nieuwe functies. Workshops over specifieke onderwerpen zouden ook interessant zijn”.

 

 

 Reborn Yachts RB 38 Insertscore.png website 600  Reborn Yachts RB 38 Lines.png website Reborn Yachts RB 38 Moulds
  12m motorjacht, 75km/u - ontworpen in Rhino